Új a nap alatt

Új a nap alatt

2019-11-17 14:38:37

Írta: Mtk03.18

Phoenix Suns szezonváró

Keret

PG: Ricky Rubio, Tyler Johnson, Jevon Carter, Jared harper

SG: Devin Booker, Elie Okobo, Ty Jerome, Jalen Lecque

SF: Kelly Oubre Jr., Mikal Bridges, Cameron Johnson

PF: Dario Saric, Frank Kaminsky III

C: DeAndre Ayton, Aaron Baynes, Cheick Diallo

Összes fizetés: $120,859,344

Nyári mozgások

A Suns nyara igencsak felemásra sikeredett. Először is a Drafton semmi sem indokolja azt a bénázást, amit elkövettek. Mindenek előtt a hatodik választást elcserélték Minnesotába Saricért, a tizenegyedik pickért, majd a kapott választással kihúzták Cameron Johnsont. Azért meglepő ez a húzás, mert Johnsont még az első körbe sem várták a legtöbb helyen, nemhogy a lotterybe. Egyébként annyit kell tudni róla, hogy jó dobó, de semmi több. Védekezésben rossz, fizikailag gyenge és a labdavezetés sem az erőssége. Melléje megszerezték Ty Jeromet a huszonnegyedik helyen KZ Okpaláért és egy jövőbeli elsőkörösért cserébe, bár a fő mozgatórugó Baynes megszerzése volt. Jerome Johnson irányító megfelelője. Igazából szinte stereotipikusan hasonlít az átlagos fehér irányítókra. Dobni tud, meg irányítani is, de a súlypontemelkedést csak a mesékből és a Jordan Highlightokból ismeri.

A piacról, mint fentebb írtam, Aaron Baynes érkezett. Az ausztrál játékos az NBA ideális cserecentere. Védekezni tud, atletikus és bedobja a triplát, no meg a lepattanót is leszedi. Ráadásul nincsenek nagy igényei, eddig a Bostonban minden szezonjában vastagon húsz perc alatt játszott, viszont most, hogy Aytont eltiltották, elő tud lépni és be tudja pótolni a hiányt. A másik cserében Saric érkezett, aki szintén egy jó hatodik ember. Persze most kezdeni fog a rotáció miatt, viszont nem fog harminc plusz perceket játszani. A horvát tökéletesen illeszkedni fog a rendszerbe, mert pont az az erőssége, vagyis a triplázása, ami a másik érkező európainak a hiánya. Ugyanis a gárdánál évek óta fennálló irányítókérdésre végül úgy tűnik, Ricky Rubio a megoldás. A spanyol játékos ugyan nem egy scorer, de most nem is ez kell a Sunsnak. A szervezőkészsége az, ami miatt az NBA-ben az lett, aki. Erre a szervezőkészségre márpedig a Phoenixnek nagy szüksége van már évek óta. Ráadásul Rubio emellett kiváló védő is. A nyáron a Baynes és a Saric csere mellett volt még egy ilyan tranzakció, amiben Josh jacksont és Meltont Memphisbe postázták Jevon Carterért és Kyle korverért. utóbbi játékost ki is vágták egyből, szóval nem érdemes vele foglalkozni. Carter viszont valószínűleg hosszabb távon is szerepel a klub tervei között. Tavaly ugyan nem hozott támadásban jó első szezont, viszont a pálya másik oldalán felhívta magára a figyelmet. Nagyon ritkák az olyan újoncok, akik az első évükben jó védők, főleg irányítóposzton, pont ezért számít különlegesnek. Nem tudom, hogy mennyi időt fog kapni, mert támadásban tényleg használhatatlan, de mindenképpen ígéretes tehetség. Az igazolások közül a legnagyobb név Rubio után Frank Kaminsky, aki egyelőre örök ígéret. Eddig Charlotteban mindig ugyanazokat a számokat hozta, fejlődést nem nagyon mutatott, pedig előkelő helyen draftolták anno. A Sunsban még egyszer megpróbálhat valami többet kiadni magából, mint egy jó csere, ha nem sikerül, akkor az egész karrierjében valószínűleg ezen a szinten fog megrekedni. Az egyedüli visszaigazoló Kelly Oubre Jr. volt, aki az eddigiek alapján jó védő, rossz dobó, viszont meg tudja találni a maga útját a gyűrűhöz, mindenképpen volt maradása Arizonában.

Értékelés: mint említettem ez a nyár felemás, mert tényleg jókat igazoltak, viszont a Draftalól nagyon nehéz felmenteni őket, mert sok jó prospectet hagytak bent. C-

Játékkép

Az eddigi Sunsoknak, a tavalyinak és a tavalyelőttinek, amik olyan rosszul szerepeltek az volt a bajuk, hogy rossz volt a védekezésük és a támadást nem volt, ki megszervezze. Idén ugye van Rubio, ami a szervezés mellett azzal is jár, hogy Booker fel fog javulni. Szerintem, ha nem ő neki kell pumpálnia a labdát, hanem esetleg labda nélkül mozogna, sokkal jobban ki lehetne aknázni a képességeit. Ez azzal is járna, hogy Aytonnak több helye lenne egy-egyezni, szóval támadásban csak ennyi kellett, hogy szintet lépjenek. Az egyetlen bökkenő az lehet, hogy a tűzerő elég kevés. Vagyis Booker meg Saric be tudják dobni a hármast, de Rubio és Oubre éppen hogy beleesik a nem otthagyható kategóriába. Ez azért bajos, mert mint említettem, Aytonnak kell a hely. Hátul is egyértelmű fejlődést várok tőlük, most megvan az a három-négy veterán, aki még nincs a nyugdíjba van fél lábbal. Ők képesek legalább a maguk posztján védekezni és példát is tudnak mutatni a fiatalok számára. Az edzőnek is könnyebb védekezést szerveznie, ha van két-három megbízható játékos. Mert eddig pont abba buktak bele az edzők, hogy hiába jöttek mindenféle taktikával, ahogyan az örökbecsű mondás tartja, szarból nem lehet várat építeni. Ugyanez igaz a lepattanózásra is. Az előző években nagyon rossz volt a magasember állomány, idén Baynes, Saric és Kaminsky mindenképpen javítani fog ebben a kategóriában.

Ambíciók

Phoenix nyugaton van, szóval nem kell túl nagy reményeket fűzni ehhez a gárdához, viszont most ki fognak lépni abból a gödörből (Mariana-árokból). A puzzle még nincs kirakva, de legalább pár darabka előkerült a szekrény alól. Nem tudom, hogy pár év múlva mennyire fogja vinni ez a csapat. Én szkeptikus vagyok Bookerrel kapcsolatban, nekem nem tűnik egy bajnoki csapat első opciójának. Aytonnal kapcsolatban szintén ez az érzésem. Mindenesetre ez a jövő kérdése. Visszatérve a jelenre, az edzőkérdés lesz talán a fókuszpontban. Ha Monty Williams sem válik be, akkor ki lehet jelenteni, hogy belül van a baj.

Tipp: 35 győzelem, ami a 12. helyre lesz elég.


Megosztás:

Ez is érdekelhet:

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat