Bezár

RENDBEN
Toronto Raptors playoff beharangozó és deadline értékelő

Toronto Raptors playoff beharangozó és deadline értékelő

2019-03-13 21:31:51

Írta: Mtk03.18

Az alapszakasz végéhez közeledvén lassan kezd kialakulni az a lista, amely az NBA rájátszásában szereplő csapatokat tartalmazza. A második csapat, amely matematikailag is bebiztosította helyét a keleti legjobb nyolc között. De vajon a tavalyi leégés után meddig juthat idén a megreformált Raptors.

De előtte egy kis deadline áttekintés

Érkezett: Marc Gasol, Jeremy Lin

Távozott:Jonas Valanciunas, C.J.Miles, Delon Wright

Értékelés: B

Miért fognak az első körben kiesni?

Nos, az a csapat, amely annyir kiegyensúlyozott, hogy a NET rating listán mind támadásban, mind védekezésben a hetedik helyen áll, az abszolút bajnokaspiránsnak számít. De mivel nincs tökéletes csapat, így a Raptorsnak is vannak olyan gyengeségei, amiket érdemes lehet kihasználni az ellenfeleknek, főleg a rájátszásban. Először is Ujiri könnyen lehet, hogy dobhatja ki a kukába az év GM-je címét, ha a kispad nem áll össze az utolsó egy hónapban. Tavaly a Cavaliers követte el ezt a hibát, bár James még így is döntőbe rugdosta csapatát, hogy aztán egy dicső söpréssel búcsúzzon Clevelandtől. Visszatérve a Raptorsra és Ujirira, mivel nekik nincs LeBron Jamesük és a tavalyi bő rotációt beváltották Gasolra, ezért ha nem szoknak össze a cserék, idén sem fognak a második körnél tovább jutni. Jelenleg a torontói cseresor masszívan minuszos, ami a kezdőket extra energiák bevetésre kényszeríti, ami nem biztos, hogy jó jel egy öreg gárdának. A másik probléma, ami már a kezdőt is érinti, az a konzisztencia. Leonardon kívül talán Siakam az egyetlen játékos a Raptors keretében, aki képes estéről-estére klasszis teljesítményt nyújtani. A többiekre sokkal inkább jellemző a meccsről meccsre változó forma, amire a legjobb példa maga a csapatkapitány. Lowry képes az egyik meccsen 30 pontot dobni 15 kiosztott gólpasszal, a másikon meg 6 pontnál megállni. Ezeknek a kilengések az alapszakaszban nincs sok jelentőségük, de a Playoffban sokkal keményebbek lesznek a meccsek és minden egyes meccs számítani fog. Szintén fontos kérdés a clutch játék. idén ez Kawhi Leonardot jelenti, ami nem biztos, hogy a leghatékonyabb megoldás. 

Mik a kérdőjelek?

Először is a fő kérdés, hogy sikerült-e a tavalyi hibákat kijavítani? Egy részről biztosan. DeRozant, a hírhedt playoff cholkert elcserélték Leonardra, aki a rájátszásokban is tett már le nagy dolgokat. Mellé megszerezték Gasolt, aki Valanciunasnál sokkal nagyobb rutinnal és szélesebb támadó és védő repertoárral rendelkezik. A legnagyobb probléma, az edző Casey is távozott és helyére egy újonc, Nick Nurse érkezett. A legnagyobb kérdőjel azonban Lowry, márpedig ha ő rossz lesz, egyrészt a többi játékos is meg fogja érezni, mind fejben, mind játékban, mivel ő a csapat kapitánya, másrészt a második sztárja. Aggódni azonban nem érdemes annyira, mert nem kevés playoff meccs van Lowry háta mögött és Danny Green az öltözőben átveheti majd a vezérszerepet. A másik lényeges kérdés Siakam. Ő az alapszakaszban egy abszulút megbízható játékos, de nem tudjuk, mit fog a rájátszásban hozni. Például lesz-e triplája? Egyéb kérdőjelet maximum Gasol fáradtságának mértéke szolgálhat, mert ha ő is úgy játszik, mint év elején, az könnyen a javukra döntené el egy meccs kimenetelét.

Miért lesznek bajnokok?

Mint legutóbb a Bucksnál volt róla szó, itt is a siker kulcsa az edző. Tavaly Casey ugyan elindult egy modernebb irányba, de igazábol csak lemásolta a Run'n gun Rockets támadójátékát. Idén Nurse finomított a rendszeren és például Ibakát behozta a büntető környékére, ami nagyszerű döntésnek bizonyult. Egyrészt Ibaka nem Dwight Howard, van közptávolija, másrészt innen könnyebben be tudja magát küzdeni a körtébe, ahol aztán apríthat kedvére. A small ball felállás is jó ötlet Siakam virágzásával, mivel a lepattanózást a két négyes tudja hozni. Ha esetleg egy oldschool center jönne szembe, annak ellenére, hogy azok már felkerültek a veszélyeztetett fajok listájára, be tudják vetni Gasolt, minden további szívritmuszavar nélkül. A többiek hozzák a 3&D alapot, mindenki 35% környékén triplázik, kivéve Danny Greent, aki 43%-ot hoz távolról. Ő a rájátszásban is konzisztens szokott lenni, tehát rá majd oda kell figyelniük az ellenfeleknek. Mélységben is megvannak, bár egy winget nem ártott volna még szerezni, de olyanból most nem volt sok a Deadlinenál.


Megosztás:

Hozzászólások:

Írta: krisztian

Időpont: 2019-03-13 22:51:23

Nagyon tetszett a cikked :) Én szerintem a Raptors-nál érdemesebb egy rendszerről beszélni. Szerintem nagyon kevés keleti csapat van,ami ennyire jól működik egy rendszerben. Szerintem ezt kitudják használni, és a hátrányokat ezzel kitudják csiszolni :) Neked mi a véleményed?

Írta: Mtk03.18

Időpont: 2019-03-14 20:43:36

Szerintem a Raptors végső eredménye olyan sokféle lehet, hogy nem is mertem tippelni. Ha minden összejön nekik, vagyis Lowry konzisztensen jó lesz, a cseresor összeszokik, stb., akkor akár bajnokok is lehetnek, de ha semmi nem jön össze, az idei év is mehet a levesbe egy második körös kieséssel. A rendszeres felvetésedre pedig annyit reagálnék, hogy egy playoff elemzésnél érdemes inkább az egyénekre koncentrálni, mivel a csapatrendszerek teljesítménye leértékelődik. Ennek az az oka, hogy az alapszakaszban nem szoktak különösebben készülni egymás ellen a csapatok. Érdemes megnézni a run'n gun Houston Spurs elleni párharcát, vagy a tavalyi Celticst, amely gyakorlatilag a Tatum heroballokra volt kénytelen felépíteni a játékát.

Írta: Vinton

Időpont: 2019-03-15 15:10:16

Nem vagyok egy nagy NBA fanatikus, de ezeket az írásaidat nagyon szeretem!

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat