Bezár

RENDBEN
Super Bowl előzetes

Super Bowl előzetes

2019-02-03 09:29:15

Írta: Vinton

Elérkezett a nap, amit már Magyarországon is egyre többen várnak, az LIII Super Bowl napja. Mi is készültünk természetesen, 5 kérdést tettünk fel a döntővel kapcsolatban, 3 NFL bloggerünk válaszolt.

Szerinted melyik csapat fogja nyerni az LIII. Super Bowlt? Miért?

- EaglesHungary: Nehéz kérdés, de inkább a Patriotsra tippelnék.Szerintem nagyon érdekes lesz ez a meccs. A New England oldalán a nagy öreg, tapasztalt és minden hájjal megkent Bill Belichick, és a hasonló jelzőkkel illethető Tom Brady néz farkasszemet a Rams oldalán felálló fiatal és ambiciózus edző-irányító párossal, Sean McVay-jel és Jared Goffal. Utóbbiaktól sokat várok a jövőben, és már eddig is sokat tettek le az asztalra. Remek csapat állt össze a kosok oldalán, de én mégis a Patsre, a tapasztalatra, és a 9 döntőt megjárt párosra tippelek. Ez a hihetetlen rutin, amivel egy irányító-edző páros sem büszkélkedhet, szerintem meghozza számukra a győzelmet. Bár sok szempontból kísértetiesen hasonlít ez a SB a tavalyihoz, ahol a hazafiaknak nem volt elég a nagy tapasztalat a győzelemhez.

- CJMázli: A rutin fog győzedelmeskedni, ezúttal kevés lesz a fiatalok akarása.

- Vensej: New England. A Patriots szerintem sokkal komplexebb. A rutin mellett, Brady elképesztő teljesítménye nyomás alatt győzelemre viszi a New Englandat.

Inkább a védelmek fognak dominálni, vagy a támadósorok?

- EaglesHungary: A rájátszások idejére mindig szintet lépnek a védelmek. Ez idén sincs másképp, de ennek ellenére inkább a támadó soroktól várok jó meccset. Mindkét csapatnak talán az offense az erőssége, ráadásul ez a párosítás szerintem nem a védelmeknek kedvez. Idén a Patriots a védelmi játékoknak közel 60%-ában emberezett, ami a legmagasabb arány a liga védelmei között. Nyilván BB és az edzői stáb alaposan át fogja gondolni az erre a mérkőzésre összeállított game plant, de azért vannak ennek korlátai. Annak, hogy ilyen sokat emberezett a Patriots, oka van. Erről átállni egy nagyobb részt zónázó játékokat használó rendszerre talán problémákat jelentene, bár persze Belichick bármire képes. Ha viszont maradna a sok emberezés, az kedvezhet a Rams rendkívül gyors elkapóinak, mint például  Brandin Cooksnak és Robert Woodsnak. Zónavédekezés alkalmával viszont alkalma lehet villogni például Tyler Higbee-nek. Azt hiszem nem lesz könnyű napja a Pats védőinek.

A másik oldalon pedig hasonló a helyzet. A New England támadófalának belseje nagyon jó nevekből áll. Ha van valaki, aki keményen helyt tud állni az Aaron Donaldék jelentette veszélyekkel szemben, az Joe Thuney, David Andrews és Shaq Mason. Természetesen nem lesz könnyű dolguk a liga egyik legjobb védőfalával szemben, de úgy gondolom ők többnyire hatékonyan meg fogják tudni védeni Brady-t. Ő pedig ilyen körülmények között minden védelemre veszélyes. Na jó... Ő minden körülmények között veszélyt jelent minden védelemre, de ezzel a támadófallal különösen.

Ugyanakkor mindkét defense-ben vannak olyan játékosok, akiktől retteghetnek a támadó sorok, és én várok tőlük egy-egy villanást. A Rams védelme tele van elit nevekkel, a Pats oldalán pedig maga Belichick az, aki veszélyessé tesz minden védőt. Különösen olyanokat, akik rosszabb edzői stábbal a hátuk mögött is komoly fenyegetést jelentenének az ellenfelek számára, mint például Kyle Van Noy, aki a PFF szerint idén a legjobb LB a rájátszásban.

- CJMázli: A Rams oldalán természetesen inkább a védelem, míg a másikon az offense.

- Vensej: A Patriots ellen egy védelem se tud dominálni, Gofféknak muszáj lesz tartani a lépést Bradyékkel, hogy esélyük legyen.

 

Mi döntheti el a meccset?

- EaglesHungary: Úgy gondolom, hogy nagyon fontos lesz a mérkőzésen, hogy a Pats támadófala mennyire tudja felvenni a versenyt a Rams védőfala ellen. Amennyiben a hazafiaknak jól fog menni a futójáték , azzal komolyan megnehezíthetik a kosok dolgát. Amúgy sem lesz egyszerű számukra nyomás alá helyezni Brady-t, ha pedig a futójátéktól is kell tartaniuk, akkor azt hiszem a Patriots támadósora vígan lubickolhat a pályán. Úgyhogy szerintem döntő lehet, hogy Sony Michelnek és James Whitenak milyen napja lesz.

Emellett nagyon fontos lesz a Rams támadójátéka is. Bennük is minden megvan ahhoz, hogy dominálják ezt a meccset. Remek irányító, remek futó(k), remek elkapók, tight endek és támadófal. Na és egy kiváló edző. Papíron ez az offense szinte hibátlan, ők meg tudják nyerni Los Angelesnek a Lombardi trófeát, ha egy dolog klappol: elkerülik a labdaeladásokat. Az alapszakaszban 3 mérkőzést veszített el a Rams, és ezen a három meccsen Goff átlagosan 2,3 INT-t dobott. Ezt nem szabad a Pats ellen eljátszani, mert úgy gondolom, ezzel elveszíthetik a meccset. Ha tudnak vigyázni a labdára, akkor viszont lehetőségük lesz megnyerni az LIII. Super Bowlt.

- CJMázli: Ismét a nüanszok. Annyira kiegyenlített volt az egész playoff ebből a szempontból, hogy nem hiszem, hogy most törne meg a minta. Egy nagy play, de egy buta szabálytalanság is ismét meccsdöntő lehet.

- Vensej: A Brady Belichick elképesztő páros döntheti el a meccset.

 

Kitől vársz kiugróan jó mérkőzést? Szerinted ki lesz a Super Bowl MVP?

- EaglesHungary: Alapvetően Gurley-t mondtam volna, de a térdsérülése miatt eddig a rájátszásban csak elég limitált szerepet kapott, bár arról is lehetett hallani, hogy ennek köze sincs a korábbi sérüléséhez, hanem egyszerűen taktikai elemről van szó, és a döntőre teljes mellbedobással tér vissza a futó. Na és C.J. Anderson is remekül helyettesíti, de azért ő nem az a szint. Mindenesetre a Rams oldalán részben ezért, valamint a fentebb ecsetelt okokból is már nem a futókat mondanám, hanem inkább az elkapókat. Woods a Saints ellen nem villogott, de azért benne van tőle egy nagy meccs, de én mégis inkább Cooksra tippelek személyes okokból: nagyon bírom azt a srácot.

A Patriots oldalán minden idők legnagyobb irányítóját mondani nem volna túl eredeti. Természetesen tőle nagy meccset várok, és szerintem ő lesz a Super Bowl MVP. De akitől szintén remek mérkőzésre számítok a hazafiak oldalán, az James White. Ebben a rájátszásban eddig is elég jól szerepelt. És az a srác borzasztóan veszélyes (főleg a Super Bowlokon ugye...). Futójátékok során is használható, de első sorban a passzjátékoknál produktív. A Rams védelmének talán az egyetlen támadható pontja a LB sor, az ellen pedig White különösen veszélyes lehet a passzjátékok során, rövid és középtávú útvonalakat futva, vagy screenek alkalmával.

- CJMázli: Nem tudom megjósolni, a New England minden egységében van MVP-re esélyes játékos, míg a másik oldalon vannak inkább a domináns személyi teljesítmények.

- Vensej: Edelmantől várok kimagasló teljesítményt. Húzok egy váratlant, az MVP is ő lesz.

 

Melyik csapatnak szurkolsz?

- EaglesHungary: Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy teljesen független nézőként fogok azon a hétfő hajnalon leülni a tv elé. Mindkét csapatot kedvelem. A Patriots édesanyámnak a kedvenc csapata, és a 2005-ös Super Bowl vereségért már bosszút állt tavaly az Eagles, így semmi okom ellenük szurkolni. Tom Brady pedig szerintem vitán felül minden idők legjobb irányítója. Sőt, minden idők legjobb játékosa. Az az ember minden sikerre rászolgált, szurkolok neki. És az egész csapatnak. Hihetetlen amit az elmúlt években műveltek. Minden NFL franchise arról álmodik, hogy olyan hosszú távon olyan dominánsak tudjanak lenni, mint mostanában a New England. Ezt ők elérték, ami nem kis munka volt. Minden elismerést megérdemelnek, és a legjobb elismerés az NFL-ben egy Lombardi trófea.

A Rams pedig számomra egy borzasztóan szimpatikus csapat. Tele van remek játékosokkal. Olyanokkal, akiknek én korábban még más csapatokban szurkoltam, mert nagyon szerettem a játékukat, most pedig hirtelen egy csapatba kerültek. Ilyen például (ahogy már említettem) Brandin Cooks, vagy Marcus Peters is. Utóbbi ugyan kicsit problémás játékos, de mint CB-t nagyon szeretem. Valamint nagy szerelmese vagyok a jó futójátéknak, így Todd Gurley-t nem tudom nem szeretni. Na és persze amit Aaron Donald művel a pályán az valami elképesztő, neki is képtelenség nem szorítani. Sean McVay is szimpatikus számomra, valamint például az is, hogy kiemelték azt a C.J. Andersont a gödörből, akiről már mindenki lemondott. És még sorolhatnám... Igazából egyszerűen úgy ahogy van szimpatikus számomra az egész csapat.

Úgyhogy két általam nagyon kedvelt gárda küzd meg a döntőn, bármelyik is nyer örülni fogok neki. Persze sajnálom, hogy az Eagles idén nincs ott, azért így is nagyon várom ezt a meccset, szerintem hihetetlen nagy ütközet lesz, remélem sok hatalmas jelenettel és nagy fordulattal, valamint izgalmas végjátékkal.

- CJMázli: A Baltimore Ravensnek :) Viccet félretéve: nem szurkolok igazából senkinek. Én azok közé a Ravens szurkolók közé tartozom, akik nem utálják zsigerből a Patriots csapatát, ezért nem okozna álmatlan éjszakákat, ha megszereznék 6. SB-címüket. A Rams is ugyanúgy megérdemli a kupát, sokat és keményen melóztak azért, hogy felérjenek a csúcsra.

- Vensej: Patriots.

 


Megosztás:

Hozzászólások:

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat