Bezár

RENDBEN
Oklahoma City Thunder playoff beharangozó

Oklahoma City Thunder playoff beharangozó

2019-04-03 16:15:51

Írta: Mtk03.18

Az NBA alapszakasz a záró meccseihez közeledik. A rájátszás képe már szinte teljesen kialakult, csak Keleten van még öt csapat, amelyeknek három playoff helyen kell osztozniuk. Nyugaton már csak a sorrend a kérdőjel. Az utolsó csapat, amely ebből a konferenciából a terítékre kerül, az az Oklahoma City Thunder. Tavaly Westbrookék az ötödik helyről kezdtek és az első körben búcsúztak a Jazz ellen. Nézzük, idén meddig mehet az MVP szezont futó Georgeal felálló OKC!

Miért fognak az első körben kiesni?

A modern kosárlabdának két alappillére van. Az egyik a pace, vagyis a gyorsaság, a másik a space, a tűzerő. Az előbbivel az OKC-nek nincs is gondja és nem is lesz, amíg Russell Westbrook a texasiaknál pattogtat, a másodikkal viszont sokkal inkább hadilábon állnak. A nem tankoló csapatok közül Georgeéknak van a legrosszabb dobószázalékuk. A teljes játékosállományból csak három embernek van 35% fölött a triplamutatója. Ennek ellenére a csapat tűzerő kategóriában a középmezőnyben helyezkedik el és a triplaszázalék is 34%-on van. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan játékosok, akik egyáltalán nem dobnak távolról és vannak olyanok, akik jobb százalékkal dobnak többet. Ha megnézünk az egyik meccsüket, ezt szabad szemmel is láthatjuk. Idén Westbrook kezéből PG vette át a vezér stafétabotját, ennek megfelelően több dobást kell vállalnia. Erre egyébként azért volt szükség, mert Westbrookról már saját maga is tudja, hogy képes elveszíteni az eszét és elvállalni minden szar dobást, főleg végjátékokban.

Mik a kérdőjelek?

Billy Donovan kapcsán leginkább az a kérdés szokott felmerülni, hogy edző-e ő egyáltalán. A válasz a legtöbb embernél egyértelmű vagyis, hogy nem edző. Mindenki tudja Westbrook MVP szezonja óta, hogy a játékosok hozzák a döntéseket. Mégis ő az az ember, aki kijelöli a kezdőt, felküldi a lineupokat. Kérdés, milyen bő lesz ez a rotáció. Ha a bővebb merítés mellett fog dönteni, akkor bekerülhetnek túl öreg, vagy éppen túl fiatal játékosok is, akik a triplázáson nem fognak sokat javítani. Ha viszont marad a szűkebb rotáció, a játékosok hamarabb el fognak fáradni, főleg wing pozícióban. Sőt, pályára kerülhetnek olyan felállások is, ami még az alapszakaszban nem volt kipróbálva.

Miért lesznek bajnokok?

Amikor MVP esélyesekről beszélünk, mindenki vagy Hardent vagy Antetokounmpot mondják a legesélyesebb jelöltnek. Utánuk viszont konszenzus van abban, hogy George következik. Egyrészt az RPM (real plus minus) kategóriát vezeti, másrészt neki is voltak nagy olyan nagy meccsei, mint Szakállnak vagy a görögnek. Sokat mond, hogy amint ezek a jó meccsek abbamaradtak, úgy zuhant ki az OKC a legjobb négyből az utolsó helyig. Sokat segített, hogy a fentebb említett Westbrook visszavett magából. Az OKC másik támasza a védekezés, amely mindig is jó volt. Az állományban két féle játékos van: aki jó védő, meg aki elit védő. Utóbbi kategóriába tartozik George, Noel, Adams, Grant és Roberson is, bár ő lassan már másfél éve nem lépett pályára.


Megosztás:

Hozzászólások:

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat