Bezár

RENDBEN
NBA award racing III.: Az év újonca és az MVP

NBA award racing III.: Az év újonca és az MVP

2019-06-23 11:31:09

Írta: Mtk03.18

A közelmúltban kihirdetésre kerültek az all-NBA, all-rookie és all-defensive csapatok, valamint azok a nevek, akik közül ki fog kerülni a legjobb védő, az év újonca, a legtöbbet fejlődő játékos, az év edzője és az MVP. Mutatjuk, ki mivel érdemelte ki a jelölést és kinek mennyi esélye van.

Az év újonca

Luka Doncic-45%

Az idei kiírás legjobb újoncának a szakértők egyhangúan Luka Doncicot várják győztesnek. A szlovén rögtön az első hónapokban megmutatta, hogy kár volt harmadik helyig bent hagyni. Mostanra már egyértelművé tette, hogy ő a Dallas Mavericks jövőjének legfontosabb alapköve. Bár Doncic a szezont gyengébb formában kezdte, ez azzal magyarázható, hogy európaiként hozzá kellett szoknia az amerikai légkört, valamint Carlisle azzal az ötlettel próbálkozott, hogy Dennis Smith Jr.-ral együtt próbálta játszatni, ami végül nem sült el jól. Miután az előbb említett játékost háttérbe szorították, majd végül el is cserélték, a szlovén is kivirágzott. A játékát tekintve jól forgatta idén a karmesteri pálcát, bár a védő oldalon még fejlődnie kell. Támadásban leginkább James Hardenre hasonlít, csak többet passzol és kevesebbet tököl. Ami a százalékokat illeti, abban is van mit fejlődni, bár miután a Dallast szétcserélték, nehezebb helyzeteket kellett Doncicnak elvállalnia. Ami a nyers számokat illeti, abban egy sokoldalú játékos képe rajzolódik ki a 21 ponttal, 7,8 pattanóval és 6 gólpasszal. Az mindenesetre bizonyos, hogy a szlovén sztárról még rengeteg díj kapcsán lesz szó a jövőben.

Trae Young-40%

Az Atlanta irányítója bár az év elején szenvedett, a szezon végére megmutatta mi is rejlik benne igazából. A történetnek egyébként a pikantériáját az is erősíti, hogy tavaly pont Luka Doncicért cserélték el a drafton. De visszatérve Youngra, őt sokan egy modernebb Steve Nashnek várták és a fazonban nem is hibáztak. Az más kérdés, hogy Nashez nyílván soha nem fog felérni intelligenciában, mert nem lehet, az viszont stimmel, hogy Young beleillik a Nash-Curry vonalba. A játékos védekezéséről nem érdemes beszélni, mert nincs neki az Isaiah Thomas szindróma miatt. Támadó oldalon az egyetemen leginkább a tripláira hagyatkozott, viszont az idény elején ettől a fegyverétől meg lett fosztva a nagyobb távolság és a jobb védők miatt. Ennek az lett a pozitívuma, hogy kiderült, kiváló szervező rejtőzik a scorer mögött. Ezen képességet a csúcsra tudta pörgetni, amikor John Collins is megkezdte az idényt és onnantól kezdve Young végig magas gólpaszszámmal dolgozott. Az év végére a tripláját is behangolta az NBA szintre, így egy olyan szezonvéget hozott le, amit sok top 20-as játékos megirigyel.

DeAndre Ayton-15%

Végül a harmadik legjobb újonc az évben az első választás volt a drafton, így elég magasan volt az elvárás vele szemben. Ami a számokat illeti, pontosan azt hozta, amit vártak, a triplázást leszámítva, eredményesség szempontjából viszont továbbra sem tör ki a liga legrosszabb csapata státuszból a Phoeniy Suns. Ayton a játékát tekintve a fenti két játékossal ellentétben leginkább a fizikumára építi a játékát. Egy prototipikus befejező center, alacsony aszisztszámmal, Jó mezőnyszázalékkal és magas lepattanóátlaggal. A legtöbb ilyen játékossal ellentétben, hátul vannak nála gondok. Egyrészt a védő RPM-je egy egész alatt van, másrészt ezt a számot 4,6 faulttal átlagban hozza. A gyűrűt sem védi úgy, ahogyan egy centernek kéne. Támadó oldalon, mint említettem, befejező center. Dobásait legtöbbször nem előzi meg leütés, viszont azokat jó hatékonysággal értékesíti. Meccsenként 16 pontot dob, amely önmagában is jó teljesítmény, de tegyük hozzá, hogy ezt úgy hozta össze, hogy Phoenixben Eric bledsoe óta nincs épkézláb irányító.

A legértékesebb játékos

Giannis Antetokounmpo-45%

A görög játékos védekezéséről nem kell sokat írnom, hiszen az év védője díj (itt) kapcsán egyszer már szóba került. Emellett a legértékesebb játékos díjra is esélyes. Egyrészt ő a liga legjobb csapatának a legjobb játékosa. Az ilyen emberek szinte kivétel nélkül ott szoktak lenni az MVP díj esélyesei között. Statisztikai szempontból szinte minden kategóriában találni a görög sztárról valamilyen hajmeresztő statisztikát, de számomra a legimpresszív adat az a játékos on-of mutatója. Egy olyan csapatban, ahol ott van Kris Middleton, a liga legjobb two-way játékosa, ott van az 50-40-90-es klubba idén belépő Malcom Brogdon és ott van a még mindig elit Eric Bledsoe, ott egy +9,7-es mutatót összehozni MVP teljesítmény. Tette ezt mindössze 32 perc alatt, amely bőven kevesebb, mint a másik két esélyes játékideje. Talán ennek köszönhető, hogy az RPM statisztikában csak negyedik lett. Ha a játékát nézzük, akkor láthatjuk, hogy játékosunk teljesen foghatatlan a brutális fizikumának köszönhetően. Az egyetlen hiányossága tényleg a hármasa, de ebben is fejlődő tendenciát mutat.

James Harden-40%

A tavalyi MVP idén is bekerült az esélyesek közé, méghozzá úgy, hogy egy MVP szezont sikerült nemhogy megismételni, de még rá is tenni egy kamionnal. Egyrészt mindenki emlékszik a harminc pontos szériára, amikor 32 meccsen keresztül dobott harminc felett, amire Jordan óta nem volt példa. És ezek nem az öncélú harminc pontok voltak, ebben az időben nagyjából Tucker volt az egyetlen egészséges NBA játékos a keretben. És Hardennek magára maradva, G-ligás játékosokkal is sikerült a liga aljáról az élmezőnybe felküzdeni a Rocketset. Ez természetesen a statisztikákon is meglátszik, szakáll utcahosszal nyerte meg a pontkirály címet, kemény 40%-os usaget hozott össze, amellyel az egész liga történetében a második legnagyobb, szokás szerint megnyerte a win share versenyt és a támadó RPM értékének a közelében sincs senki. Továbbá meg kell említeni, hogy 36%-al triplázik, amely alap esetben nem volna elit, viszont annál a játékosnál, aki a tripláit általában a legnehezebb módon dobja, kivételt kell tenni. Természetesen Harden nem mondható two-way játékosnak, annak ellenére, hogy ő a liga valaha volt egyik legjobb támadójátékosa. Védekezésben még mindig nem mondható jónak, vagy közepesnek, de a Houston rendszere jól el tudja bujtatni hátul. Mindent összevetve, Harden kétségen kívül MVP szezont hozott idén is, ennek ellenére lehet, mégsem ő fogja kapni az MVP szobrot.

Paul George-15%

Végül az utolsó jelölt, aki elviheti a címet, az OKC idén első számú sztárjává előlépő játékosa. Először is Hardenhez hasonlóan George sem kapott komolyabb támogatást a többi játékostól. Sőt, ő volt az egyetlen játékos, aki tud dobni. Pont ezért minden játékot rá játszottak ki és a nehéz dobásokat is szinte kivétel nélkül neki kellett elvállalnia. Érthető tehát, hogy az on-off mutatója igen csak magas, +15,9. Bár a rájátszást nem szokás figyelembe venni, azért említsük meg, hogy az on-off rating +41 úgy, hogy a karja végig sérült volt végig. De az alapszakaszra visszatérve, annak ellenére, hogy sok nehéz dobást vállalt el, 38%-al triplázott. Az RPM kategóriát megnyerte, win share kategóriában 11-es értéket hozott, ami szintén jónak számít. Az egyetlen dolog, amely miatt a másik két játékosnak nagyobb esélye van a trófea megnyerésére, az a csapatteljesítmény. Antetokounmpo megnyerte a csapatával az alapszakaszt, Harden felhozta a 14.-ről a 3. helyre. Az OKC év elején valóban jól teljesített, de amikor jöttek föl a riválisok, a szezon felénél, pont akkor jöttek a vereségsorozatok. Ez azzal áll összefüggésben, hogy a szezon elejére gyakorlatilag a Thunder kapta a legkönnyebb sorsolást, míg a rossz széria alatt mentek egy nehezebb túrára, míg a többi csapat (pl.: Jazz, Rockets) akkor ment a tankoló csapatokhoz. PG teljesítménye is ehhez a mutatóhoz illeszkedik, így az év eleji felhajtás után egyfajta kiábrándulás élményt érezhettek az emberek. Minden esetre, azt nyugodtan el lehet mondani, hogy George a liga második legjobb two-way játékosa.


Megosztás:

Hozzászólások:

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat