Bezár

RENDBEN
Mindent a Lacrosse-ról 3.rész

Mindent a Lacrosse-ról 3.rész

2019-06-13 22:27:12

Írta: krisztian

Ebben a részben már sokkal jobban belemerülünk a játékba, és a védők munkáját vesézem ki számotokra.

 

Tehát mint említettem, a lacrosse játéknak két fajtája van, a terem lacrosse és a field lacrosse, ebben a sorozatomban, a field lacrosse-szal foglalkozom. Tehát a pálya 100 méter hosszú, 60 méter széles, a pálya pedig három részre van felosztva. Az első ilyen rész a pálya alapvonalától olyan 15-20 méterig tart, a középső részen található a kezdőkör, ez is olyan 10 méter, és az utolsó harmad is 15-20 méter között van. 

Képtalálat a következőre: „lacrosse field”

A lacrosse pályát nagyjából így tudjátok elképzelni.

A lacrosse-ban ugye négy pozícióban játszhatnak a játékosok; kapus, védő, középpályás és támadó.  Ezt azért tartottam fontosnak kiemelni, mert az egyik legfontosabb szabály erre épül, a les.
A lacrosse-t 10 fő tudja játszani egy csapatban, ennek a felépítése pedig a következő, egy kapus, három védő, három középpályás és három támadó.  A védők csak a védekező harmadban tartózkodhatnak a kapussal együtt, a támadók pedig csak a támadóharmadban létezhetnek.  Viszont a középpályások fel-le ingázhatnak a harmadok között.  Adott, hogy az éppen aktuális játékszituációban hány fő tartózkodhat az éppen aktuális harmadban. Tehát ha védekezésről van szó, akkor 7 fő védekezik ebbe a kapus is beleszámít, míg ha a labda a támadó oldalra repül, akkor ez 6 főre csökken. Ha az egyik harmadban ennél több játékos tartózkodik, akkor fújják be a lest, ami büntetéssel jár, a labdát a másik csapat kapja meg.

A lacrosse egy kontaktsport (kivéve a nőknél, a női lacrosse-ban már a minimális ütközésért is dobják a sárga zászlót…). Itt is lehet ütközni, ütni, lökdösni. Azonban ennek is van egy-két kitétele. Tehát hátulról tilos lökni, az ütközés mértékétől függ, hogy hány másodperces büntetést kap az elkövető. Ez az idő keret 30 másodperctől, egészen 3 percig terjedhet (nekem a legnagyobb időbüntetésem 2 perc volt). Illetve a fejre mért ütésért azonnal 3 percet kap az illető, fejre célozni tilos.
A lacrosse-ban nem csak testel, védekeznek az emberek, hanem a botokkal is. A botokkal való védekezést stick check-nek nevezik, ez egyértelmű lehet, ilyenkor a védekező botja találkozik a támadó botjával.  A check-nek is több fajtája van, először is a poke -lás, amikor a védő csak szurkál a botja végével, ezzel a technikával nagyon jól lehet távolságot teremteni, illetve a támadót is lehet vele terelni (erről a terelésről még majd írok részletesebben).
Viszont a chek-nek van egy árnyoldala is,, ami szabálytan ezt nevezzük slash-nek. A slash minden esetben szabálytalan, időbüntetés jár érte, viszont elég nehéz megítélni. Nem tudom sajnos a pontos megfogalmazást, csak arra a tudásomra tudok támaszkodni, amit a pályán szedtem össze. Tehát a slash egy olyan fajta check, amikor a védekezőnek nem az a feltétlen célja, hogy a másik játékos kezéből kiüsse a botot, ezzel együtt pedig a labdát elvegye tőle.
Most be is szúrok nektek egy videót, ami ezt nagyon jól érzékelteti:  https://www.youtube.com/watch?v=8CfMpIaKNAk

A terelés nem egy nagyon egyedi védekezési technika. Egy korábbi, NBA-s cikkemben már kifejtettem a terelés lényegét, viszont itt megint meg kell tennem.
Tehát a terelés, egy olyan védekezési technika, amivel a védőjátékos befolyásolni tudja azt, hogy a támadó merre menjen. Ennek egy alapszabálya, hogy a terelésnek az ellentétes kéz felé kell történnie. Tehát ha tudod, hogy az embered jobb kezes, akkor tudatosan a balkezére kell történnie a terelésnek. Hogy jobban értsétek, itt egy videó: https://www.youtube.com/watch?v=_rl_m9p5rFw
Ebben a videóban láthattok példát a poke-ra, azért egy két slash is megjelenik, illetve a terelés is nagyon jól megfigyelhető benne (0:25-től, láthatjátok, hogy a védő játékos a külső kezére tereli a támadót, minél távolabb a kaputól, tökéletes védőmunka)

Ezek lettek volna a lacrosse alapszabályai védekező részről, a következő részben a támadók és a középpályások játékát mutatom be nektek.


Megosztás:

Hozzászólások:

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat