Bezár

RENDBEN
Milwaukee Bucks playoff beharangozó és deadline értékelő

Milwaukee Bucks playoff beharangozó és deadline értékelő

2019-03-09 18:31:28

Írta: Mtk03.18

Az első csapat az NBA-ben, amelynek sikerült bejutnia a rájátszásba, 2019-ben a Milwaukee Bucks lett. Nem is csoda, mivel Mike Budenholzer idén kihozta a maximumot a Bucksból. De vajon egy ilyen fiatal csikócsapat hogyan fog muzsikálni a rájátszásban?

De előtte egy kis Deadline áttekintés

Érkezett: Nikola Mirotic, Pau Gasol

Távozott: Thon Maker

Értékelés: C

Miért fognak az első körben kiesni?

Bár tisztában vagyok azzal, hogy ez keleten teljes abszurdum, hogy a Bucks akár egy Magictől, Brooklyntól, Heattől vagy egy Hornetstől kikapjon, de mivel nincsen tökéletes csapat és a rájátszásban a csapatok egymás gyenge pontjait szokták támadni, érdemes összeszedni, mire kell majd odafigyelniük Antetokounmpoéknak. Ha én NBA csapat lennék és a Bucks ellen kellene taktikát kitalálni, én egyértelműnek találnám, hogy Brook Lopezt kell támadni. A Bucks szurkolók most jogosan mondhatnák, hogy idén Lopezzel is jó a védekezés. Valóban, viszont aki nézett már idén Bucks meccset, annak bizonyára feltűnt, hogy Lopezzel a P&R védekezést nem váltással oldják meg, hanem a Jason Kidd-féle duplázást használják. Ez alapszakaszban valóban bevált, de ha egy olyan csapat fog majdszembejönni, amelynek van egy jó isojátékosa és egy pick-and-roll ÉS pick-and-pop centere, az garantáltan problémát fog jelenteni. Ilyen lehet Torontoban a Leonard-Ibaka páros. Az első két körben valószínűleg nem fog ilyen duó szembejönni, mivel ha például a Hornets Williamst játszatná small-ball centerként, lepattanózásban esélyük sem lenne a Bucks ellen. A konferenciadöntőben (az elődöntőt most bizonyos okok miatt hagyjuk ki) viszont Lopez nem biztos, hogy pályán tartható lesz, ezért majd várhatóan Giannisnak kell majd centert játszania. Tavaly ilyenkor Thon Makert lehetett elővenni, de mivel elcserélték már elcserélték így valakinek a padról fel kell nőnie a feladathoz. Az elsőszámú jelölt nyilván Nikola Mirotic. Ő tudja ugyanazt a triplázást hozni, mint Lopez, sőt a spanyol sokkal többrétűbb támadásban, de védekezésben ugyan jobb Lopeznél, ő sem fog egy James Hardent vagy egy Kawhi Leonardot megfogni egy-egyben. A másik lehetőség Ersan Ilyasova, akiről nagyjából ugyanez mondható el. A tökéletes megoldás ha Tony Snell játszik hármast és Middleton játszik négyest, amiben Snell triplázása miatt van rizikó, de még egyértelmúen ez a legjobb opciója Budenholzernek. A C jelű értékelést azért kapták, mert Thon Maker a rájátszásban akár döntő faktor is lehetett volna, ha nem cserélik el Miroticra, akivel kapcsolatban szkeptikus vagyok, hogy hozzni fogja-e amit tavaly Maker tudott hozni.

Mik a kérdőjelek?

Gyakaran látni olyan csapatokat, melyek az alapszakaszban nagyon jól teljesítenek, de a rájátszásra elfáradnak. Ezek elsősorban fiatal csapatok, akik nem tudják jól beosztani az energiájukat. A Milwaukee Bucks azonban nem ilyen, a sztárjaikat rendszeresen szokták pihentetni. Ami viszont fontosabb kérdés, hogy Khris Middleton mennyire jó második opció. Valószínűleg ez lesz az a faktor, ami meg fogja határozni, meddig mehet a Bucks. Giannis ma már minden bizonnyal bajnoki első opció, viszont tudjuk, hogy ez ma már kevés egy gyűrűhöz. Tavaly például Curry és Chris Paul voltak azok a második opciók, akik aranyat érhettek és azt tudjuk, hogy Middleton nincs az ő szintjükön. A másik kérdéses játékos Eric Bledsoe. A 30%-os tripla az a borderline otthagyható kategória, ami többek között tavaly a GSW és Draymond Green viszonylatban csaknem egy bajnoki címbe került. Ha viszont egy hatodik ember szerepkörbe redukálja Budenholzer, akkor kiválóan irányíthat majd, amíg Antetokounmpo helyett mondjuk MIrotic van a pályán.

Miért lesznek bajnokok?

Ha eddig végignézzük a cikket láthatjuk, hogy hiába próbáltam rosszindulatú lenni, még így sem sikerült olyan problémát találnom, amit ne tudna Budenholzer megoldani egy egyszerű cserével. Ebből az következik, hogy a Bucks kerete rendkívül komplex. A padról várhatóan Hill, Snell, Mirotic és Ilyasova fog komoly perceket kapni, ami elég jónak számít, bár bedobó és kiscsatár poszton lehetett volna még mélyíteni. A Budenholzer titkok viszont nem a bő rotációban rejlik. Igazából két komponensből áll össze. Az egyiket Giannis Antetokounmponak becézik, a másikat pedig spacenek. Bővebben, ha az előbb említett szörny elindul a palánk felé, nincs az a védő amely megállítaná egymaga, maximum ideig-óráig, ezért mindenféleképpen be kell segítenie legalább egy embernek. Itt lép be a második komponens, ugyanis ha besegítesz valakire, akkor nyilván fel kell adnond egy embered. De ki legyen az (tegyük fel Bledsoe nincs a pályán)? A 50-40-90-et hozó Brogdon? Mirotic? A 40%-os Snell? A 38%-os Middleton? Egyszóval nem túlzás azt állítani, hogy a Bucks támadása levédekezhetetlen. A pálya másik oldalán sem sokkal könnyebb az ellenfelek helyzete, hiszen amellett, hogy maximum egy rossz védő van fent, a Bucks karfesztávolságokban és atletizmusban sem szűkölködik, tehát passzolni és dobni sem lesz egyszerű ellenük.

Tipp: konferenciadöntőig mennek


Megosztás:

Hozzászólások:

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat