Bezár

RENDBEN
Meddig visz a motor?

Meddig visz a motor?

2019-09-07 17:22:41

Írta: Mtk03.18

Detroit Pistons szezonváró

Keret

PG: Derrick Rose, Reggie Jackson, Tim Frazier, Delvidas Sirvydis, Jordan Bone

SG: Luke Kennard, Langston Galloway, Khyri Thomas

SF: Tony Snell, Svi Mykhailiuk, Bruce Brown

PF: Blake Griffin, Markieff Morris, Sekou Doumbouya

C: Andre Drummond, Thon Maker, Christian Wood

Összes fizetés: $134,399,952

Nyári mozgások

A Detroit Pistons nyara leginkább a tavaly elég szűkre sikerült rotáció feltöltéséről szólt. A Draftról a tizenötödik helyről Sekou Doumbouya érkezett. Róla azt mondják a megfigyelők, hogy egy tipikus afrikai (egész pontosan guineai) prospectről van szó, vagyis az atletikus képességei elitek, viszont a technikán bőven van még mit csiszolni. Ebből adódóan sokan szokták Pascal Siakamhoz hasonlítani, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy Siakam elsősorban a szorgalma miatt jutott oda, ahová. De Doumbouyához visszatérve, az első éveiben a hiányosságai miatt négyest kellene játszania, viszont nem lehetetlen, hogy a kiscsatár rotáció szűkössége miatt Casey úgy fog dönteni, hogy hármas poszton fogja bevetni. Egy biztos, ha a hasonmásához hasonló szorgalommal vesz részt az edzéseken, akkor ő is nagy játékos lehet.

A szabadügynök piacon a legnagyobb fogás kétségkívül Derrick Rose volt. Bár az egykori MVP bőven túl van a legjobb időszakán, tegyük hozzá, hogy a legrosszabbon is. Tavaly ötvenegy meccset játszott, igaz a Timberwolves nem is erőltette Thibodeu menesztése után. Ha valóban sikerült megreformálnia a játékát, akkor hasznos játékos lesz, még a kezdőbe is könnyűszerrel bekerülhet. Roseon kívül érkezett Tony Snell a Buckstól, akit Jon Leuerért szereztek meg. Snell is túl van már a legjobb évein, de mivel a fizetések egyezése miatt a Milwaukee belement a cserébe, úgy voltak vele, hogy legalább egy winget szereztek. Egyébként azon is látszik, hogy ez mennyire hiányposzt, hogy még az is lehet, hogy Snell lesz a kezdő SF. Az utolsó jelentősebb igazolás Markieff Morris. A tavalyi éve eléggé felemás volt abból a szempontból, hogy a Wizardsban magához képest rossz idényt futott, az OKC-ben viszont teljesen eltűnt, bár az OKC erőteljes erőcsatár-süllyesztőnek számít, gondoljunk csak Patrick Pattersonra vagy Sabonisra akár. A Pistonban Morris elsősorban cserenégyes lesz, amíg Doumbouya nem fejlődik NBA-képes szintre, utána small-ball centerként fog szerepelni. A kisebb igazolások közül Tim Frazier és Christian Wood is az egész ligát végigjárta már, pedig utóbbi kifejezetten tehetséges, valószínűleg a mentalitással lehetnek gondjaik.

Értékelés: bár a wing rotáció továbbra is szűkös, azért sikerült csillapítani valamit a helyzeten, meg Roset is megszerezték, szóval C+-ra hajlok.

Játékkép

A Pistons játéka a jövőben is a két magasemberre, Blake Griffinre és Andre Drummondra fog épülni. Ez egyrészt azt jelenti, hogy továbbra is az egyik leglassabb csapat lesznek, másrészt azt, hogy lesznek olyan játékosok, mint például Embiid, Towns vagy akár Jokic, akik ellen szenvedni fognak, mert Drummond a domináns centerek ellen egyszerűen pályán tarthatatlan. Ez a tényező a rájátszásra is rá fogja nyomni a bélyegét, ha egyáltalán bejutnak. Annyival viszont könnyebb lesz a vezérek dolga, hogy a tavalyi gyalázatosnak mondható TS-en valamiféle javulást idézhet elő, hogy Ish Smith helyett Rose, Stanley Johnson helyett Tony Snell, Jon Leuer helyett pedig Markieff Morris lesz a pályán. Ők továbbra sem elit tripladobók, de a gyűrűt rendszeresen el szokták találni, és ez az elődeikre nem volt igaz. Minden szempár azonban Luke Kennardra fog szegeződni, akitől már láttunk sztárteljesítményt, de ezt konzisztensen csak a tavalyi szezon utolsó hónapjaiban tudta. Ha belőle tényleg elit játékos válik, én megkockáztatom, hogy a liga első felében lesznek támadásban. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ez a gárda hátul nem lesz valami acélos. Drummond hiányosságát említettem, Griffin sem túl jó védő, bár ha Maker védekezik négyesben, akkor az annyira nem vészes, de a mezőnyök közül Kennard kifejezetten gyenge védő és a Rose-Jackson-Snell trió sem mondható átlagosnál jobbnak a legjobb pillanataikban sem. Amiben viszont a tavalyihoz hasonlóan jó teljesítményt várok tőlük az a lepattanózás. Megkockáztatom, hogy nincs az NBA-ben olyan magas hármas, akik ilyen szinten tudnának lepattanózni, mint Drummond, Griffin és Maker. Az utóbbi játékos ráadásul kifejezetten érdekelt egy jó szezonban, hiszen jövőre lejár a szerződése. Egy biztos, láttuk már tőle a szupersztár teljesítményt, de nem győzzük várni, hogy mikor fogja ezt több meccsen keresztül hozni. Sokak szerint Maker nem lesz szupersztár. Szerintem még van remény.

Ambíciók

Sokan a Nyugatra asszociálnak, amikor azt mondom, háború a playoffért. Ugyanakkor Keleten is nagy csatákra lehet számítani a Bulls, a Hawks, a Heat, a Magic és a Pistons között. Én úgy gondolom, hogy az első helyről a Pistons indul. Egyrészt a tapasztalat mellettük szól. Másrészt a csupasz keretet nézve ők a legerősebbek. Ha Kennard konzisztensen hozza azt a teljesítményt, amit tavaly a rájátszásban láthattunk és Rose hozza a tavalyi formáját, az elég lehet arra, hogy megnyerjék ezt a versenyt. Ugyanakkor a mélység hiánya ellenük szól, főleg a wing pozíciókon. Elég egyetlenegy sérüléshullám és könnyen G-ligás játékosok találhatják magukat a kezdőben.

Tipp: Keleten 38 győzelemmel a 7. helyen bejutnak a rájátszásba, ahol első körben ki is esnek.


Megosztás:

Hozzászólások:

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat