Bezár

RENDBEN
Lost, eltűntek – Atlanta Thrashers

Lost, eltűntek – Atlanta Thrashers

2019-07-31 15:13:12

Írta: Vinton

Amerikában a franchise rendszernek köszönhetően csapatok ide – oda költöznek, közben akár teljesen új nevet is váltanak. Ennek a rendszernek az áldozata lett idővel az Atlanta Thrashers.

A kilencvenes évek végén az NHL többlépcsős négycsapatos bővítésre szánta el magát, ennek a négy csapat helyszínének egyike volt Atlanta. Ahogy az odaát lenni szokott, a szurkolókkal megszavaztatták mi legyen a csapat neve, a szavazatot Georgia állam madara nyerte, a Thrashers.

1999-es csatlakozásával Atlanta városa már másodjára próbálta ki magát az NHL-ben, ez se lett sokkal sikeresebb projekt, mint az első. 1972-1980-ig itt székelt a Flames csapata, Ők voltak az elsők az USA déli részéről, de a próbálkozás kudarcba fulladt, így a Flames áttette székhelyét Kanadába, mai napig Calgary az otthonuk, 1988-89-es szezonban fel is értek a csúcsra.   

A Thrashers fennállása során mindössze egyszer jutott a rájátszásba, ahonnan azonnal ki is pottyantak, a New York Rangers söpréssel küldte őket nyaralni. Sikertelen szezonok nem segítettek Atlantának abban, hogy gyökeret verjen a jégkorong a városban, erősödtek a költözéssel kapcsolatos pletykák, amiben nagy szerepet játszott az is, hogy pénzügyileg se beszélhettünk róluk, mint stabil csapat. 2011-ben a tulajdonosi csoport bejelentette, hogy hat év alatt 130 millió dollárt égettek el „vidáman”, így új befektetők után néznek. Voltak jelentkezők, akik még a városban is tartották volna a csapatot, de végül a nyertes új tulajdonos elköltöztette Őket Kanadába. Winnipeg Jets lett az új csapat, mai napig ott székelnek és élnek vidáman.

Eme rövid idő alatt megfordult Atlantában egy pár kiváló játékos, mint Ilya Kovalchuk, Chris Chelios, Mark Recchi, Vyacheslav Kozlov, Marian Hossa vagy Dany Heatley. A Thrashers legeredményesebb játékosa toronymagasan Ilya Kovalchuk a maga 615 pontjával (328+287).

A Thrashersnek arra nem volt ideje, hogy mezszámot visszavonultasson, bár egyet mondhatunk, Wayne Gretzky 99-es mezét nem vehette fel senki, de mint tudjuk, liga szinten le van tiltva. Két Hall of Fame tagot tudnak még felmutatni, Recchi és Chelios személyében.  

Egy felejthető csapat szűnt meg ismételten Atlantában, ahol a hoki valamiért nem tud gyökeret verni, és jelen állás szerint a Seattle csatlakozásával a bővítési folyamat nagyon sokáig nem is lesz újra napirenden, illetve a két kudarcba fulladt próbálkozás után csodálkoznék, ha valamelyik csapatot épp Atlantába szeretné valaki költöztetni.   


Megosztás:

Hozzászólások:

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat