Bezár

RENDBEN
Köszönjük UEFA, ja nem

Köszönjük UEFA, ja nem

2019-11-12 21:19:11

Írta: Edelmann

2021-től indul az UEFA harmadik számú sorozata, a Konferencia Liga, de első ránézésre nem lesz más, mint egy Európa Liga másodosztály.

Amikor a megboldogult BEK átalakult Bajnokok Ligájává a kilencvenes évek elején, az minden idők egyik legjobb UEFA határozatnak bizonyult. Négy darab négyes csoportban csak a bajnokok és a címvédő vehetett részt, csodáltuk őket és nem éreztük a meccseket színvonaltalannak. Minimum 15 nemzet csapatát láttuk kéthetente, és olyan országok csapatairól derült ki, hogy nagyon jól tudnak focizni, akik manapság szökőévente tudják megmutatni magukat a BL-ben.

Ekkor megérezték a pénz szagát a nagyhatalmak, és addig meddig ügyeskedtek, hogy a Bajnokok Ligája igazából egy Euroliga lett, a nagyok játéka ahová a kisebb csapatok nehezen, a kis ország csapatai pedig minimális eséllyel pályáznak, bár ez régebben is így volt a tudás hiányának köszönhetően.

Eljutottunk arra a szintre, hogy az előző kiírás BL elődöntőse, az amúgy hazája bajnokságát megnyerő Ajax két selejtező körre kényszerült, mielőtt felkerült volna a neve a főtáblára. Ok, kicsúszott Hollandia az első 10-ből az UEFA koefficiens alapján, és csak az első 10 bajnok főtáblás. Hogy miért húzták meg az első 10-nél a vonalat? Mert a négy legnagyobb bajnokság első négy helyén végzett csapata eleve főtáblás, így alig marad hely a selejtezős csapatoknak. Bajnokok Ligájában vitézkedik, idén az Atalanta, pedig soha nem volt bajnok…. Ez szerintem kabaré.

Akkora pénzeket lehet kaszálni a BL-ben, hogy rövid idő alatt kialakult egy szakadék a giga csapatok és a többiek között. Ebben nagy szerepet játszott az is, hogy eltörölték az idegenlégiós szabályt (hogy miért azt most hagyjuk…..), így a vastag pénztárca megengedte az „úgy is megveszlek ha akarlak” elvet. Mondhatni világválogatottak születtek és az utánpótlás képzés nem az eredményesség egyik összetevője lett, hanem az emberkereskedelemé ahol szintén a profit az egyetlen cél, itt ismét az Ajaxot lehet felhozni példának.

A pénztől egyetlen egy dolog jobb számukra, a még több pénz, így megszűnt az UEFA kupa (még korábban a KEK), létrejött az Európa Liga, hogy a kisebb csapatok is csendben maradjanak, de addig néztük a jobb kezüket, hogy a ballal csaltak. A nagyhatalmak ismét főtáblát kaptak, illetve egy kis selejtezni valót, és hipp hopp itt is három csapatot találunk köztük, akár a Bundesliga hetedik!!!! helyezett csapata is itt keresheti a villanyszámlára valót.

Az EL-ben nincs akkora pénz mint a BL-ben, de azért lehet annyit keresni ott is, hogy a kicsik dolgát megnehezítsék, mondhatni kiszorítsák őket. Létrehozzák 2021-től a Konferencia Ligát ahol nem igazán fogunk találni sztárcsapatot, bár az EL selejtezőből le lehet ide is esni, da eleve úgy indul majd a történet, hogy Európa első 15 helyezett selejtez az Európa Ligára, alatta lehet bohóckodni a Konferencia Ligában. Per pillanat nem tudna nyalakodni olyan könnyen a húsos fazékból Svájc, Dánia, Skócia, Svédország, Norvégia, Lengyelország de mondhatnám akár Szerbiát is. Ettől lehet jobb lett volna a regionális bajnokság: Skandináv Liga, Közép-Európa Liga, stb. garantált zártkapus meccsek és újabb bevétel az UEFA illetékeseinek a büntetések kiszabásával.

Értem én a nagyokat is, nem élmény nekik Magyarországra utazni, vagy épp a Dudelange csapatát fogadni, nekik ettől nem lesz jegybevételük és még szakmailag is csak az égés kockázata lebeghet a fejük felett egy kínosabb eredmény esetén.

Ha csak a saját szemszögünkből nézzük a fejleményeket, olyan nagyon mi ne háborogjunk, a Skótoknak sokkal több okuk lehet erre vagy a Svájciaknak, több mint 25 év alatt kétszer jutottunk el a Bajnokok Ligájába és kb ötször az EL főtáblára. Milyen lesz a díjazás? Nem lehet tudni. Mennyi pontot lehet vele szerezni? Nem lehet tudni. Csak azt, hogy nekünk ide is nehéz lesz bekerülni, a 33. hely mindet elárul.

Srác koromban alig vártam a BEK vagy BL-t, kéthetente láttunk egy csemege meccset, szombatonként is csak egy NB1 jutott, EB és VB előtt már két hónappal remegtünk. Most, amikor csütörtökön is láthatod a szombati meccs ismétlését, hétvégén intravénásan nyomathatjuk a meccseket, egy olyan jelenség ütötte fel a fejét, amit soha nem hittem volna a focival kapcsolatban: az érdektelenség. Ezekkel a döntésekkel pedig a nemzeti bajnokságok is érdektelenné válnak, mert a négy nagy csapatainak 30%-át küldi is Európába, nem kell vért izzadni, nem kell kaparni. Az érdektelenség ismeretségi körömben is elég erőteljesen észlelhető. Mindegy hogy hétvége vagy hétköznap, ugyan azokat a csapatokat látod játszani, (Bayern, BVB, Real, Barcelona, Manchester City, Liverpoool, Juventus, Napoli, stb.) és a hasonló döntések, mint amit most hozott az UEFA, csak ezen csapatok belterjességét erősíti. Hamarosan eljön az idő, hogy ezeknek a csapatoknak fix helyük lesz a BL-ben, mindegy hol végeznek hazájuk bajnokságában, más sportágban van erre példa.

Az irány rossz, de ami a legrosszabb, hogy a visszafordíthatatlan.               


Megosztás:

Hozzászólások:

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat