Tényleg a Paul szerződés volt a legrosszabb 18-ban?

Tényleg a Paul szerződés volt a legrosszabb 18-ban?

2019-07-21 17:33:06

Írta: Mtk03.18

Avagy mi lett volna, ha egy évvel később hosszabbít Capela.

Alapvetően nem szeretem a „mi lett volna, ha…” jellegű kérdéseket, viszont vannak olyan szerződések, amik vagy rosszul, vagy rosszkor lettek megköttetve. A tavalyi nyár igazolásai közül Chris Paul egyértelműen ide tartozott, viszont ezt a mellényúlást sikerült valamennyire orvosolni a Westbrook cserével. A jegyzőkönyv kedvéért jegyezzük meg, hogy továbbra sem tartom jó játékosnak Westbrookot, sőt az ún. hater fogalmát is kimerítem, viszont úgy vélem, ez a legtöbb, amit a szituációból ki lehetett hozni. De visszatérve a témára, tavaly a Paul szerződés hatására a vezetőség közölte Arizával, hogy nem szándékoznak komolyabb ajánlatot tenni, így a játékos le is lépett Phoenixbe. Mellette olyan FA-k voltak a piacon kiegészítő kaliberben, mint Amir Johnson, Caldwell-Pope, Avery Bradley, Aaron Baynes, Marco Belinelli, Wayne Ellington, Kyle O’Quin, Mike Scott, vagy akár Rudy Gay. Ezek mindegyike valószínűleg nagyszerűen illett volna a Rockets rendszerébe és pont egy ilyen játékos hiányzott volna a Warriors legyőzéséhez. Azonban a Houstonnak volt még egy háztáji szabadügynöke, akit muszáj volt megtartani. Vagy mégsem?

Lábjegyzet NBA idegeneknek

CBA háttér

Qualifying Offer: egy játékos, ha draftolják, kap egy szerződést, amit általában alá szoktak írni. Ennek a szerződésnek a nagysága a draftolt helytől függ, a hossza az első körösöknél kettő év plusz kettő év csapat opció. Ha a játékos letöltötte a négy évet (és nem hosszabbít az utolsó évben) ún. korlátozott szabadügynökké válik, vagyis kap egy qualifying offert, aminek a mértéke az újoncszerződéstől függ. Ha a csapat nem adja ezt az összeget meg, akkor a játékos szabadon igazolhat bárhova. Azonban, ha a csapat megadja, akkor is aláírhat a játékos bármekkora szerződést bármelyik csapatnál, viszont azt a szerződést a QO-t adó csapat matchelheti és ha ez megtörténik, a játékos által aláírt szerződés a QO-t adó csapatnál érvényesül. Például Zach LaVine tavaly korlátozott szabadügynök volt, a QO-t meg is kapta. A nyár során a Kingsnél aláírt egy négy év-nyolcvan milliós szerződést, amit a Bulls (a QO-t adó csapat) matchelt is, így LaVine a Bulls játékosa maradt négy évre nyolcvan millió dollárért. Abban az esetben, ha a játékos nem talál szerződést a piacon, a QO lép érvénybe, ami egy roppant alacsony (NBA mértékben) összeg. A QO egy évre szól és a játékos utána korláttan szabadügynök lesz, és utána oda igazol, ahová akar.

Bird jogok: ha egy játékost draftolnak, a Bird jogai életbe lépnek. Ez a jog egészen addig megmarad, amíg a játékos egy másik csapathoz nem igazol. Tehát a cserék után és szerződéshosszabbítás esetén is a játékossal marad a Bird joga. A Bird jog lényege, hogy a csapat meg tudja tartani a játékost a sapka fölött is, illetve adhatnak öt éves szerződést is, magyarul a Bird joggal aláírt hosszabbítás sokkal kedvezőbb mindkét fél számára, mint egy normál maximumszerződés. Ha egy játékos QO-ért ír alá, a Bird joga megmarad, egészen addig, míg el nem cserélik. Ezért a játékosnak ilyenkor trade vétója, van, vagyis a játékos megvétózhatja a cserét, ha abban benne van.

Azt tudjuk, hogy a tárgyalások elég sokáig elhúzódtak és arról is volt szó, hogy Capela aláírja a qualifying offert. Végül a felek egy öt éves, évi húszmillió dolláros szerződésben egyeztek meg. De mi lett volna, ha Morey úgy állt volna az ügyhöz, hogy írja csak alá Capela a QO-t, ha kap szerződést, akkor azt matcheljük, mi addig idehozunk egy Bradleyt, vagy egy KCP-t, jövőre is nálunk vannak Capela Bird jogai, annyival hosszabbítjuk meg, amennyivel akarja. Tönkrevágta volna az idei nyarat? Az már így is tönkre van vágva. Egy Davis cserét megakadályozott volna? Are you fo’ real man?

Nyilván Capela egyfajta helyi hős, Houstonban nőtt NBA játékossá, Dwight Howard cseréjéből top10 centerré. Az is ellenem szól, hogy utólag okos az ember, akkor nem lehetett sejteni, hogy lesz-e ajánlat vagy sem, ami a tulajdonos Moreynak adott ultimátuma miatt nem volt mindegy. Fertitta azt mondta Moreynak, hogy vagy bajnoki címet nyer, vagy pedig luxusadó alatt tartja a csapatot. De ha mégis így alakul, akkor sem lehetünk biztosak benne, hogy a GSW-től kikaptunk volna (bár az biztos, hogy egy körrel később futottunk volna beléjük).


Megosztás:

Ez is érdekelhet:

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat