Bezár

RENDBEN
Egy korszak vége

Egy korszak vége

2019-10-06 21:10:15

Írta: Mtk03.18

Avagy hogyan rombolta le egyetlen tweet a Rockets reputációját Kínában

Történetünk sokkal korábra nyúlik vissza a mai incidensnél, mindenféle szubjektivitás nélkül beszéljen a hvg.hu összefoglalója: "Soha nem látott tüntetési hullám söpört végig Hongkongon, miután 2019 tavaszán a helyi törvényhozás megpróbálta megkönnyíteni a szökevények kiadatását Kínának. Bár a törvényt rég visszavonták, a demonstrációk a nyáron zavargássá fajultak. Ősszel ismét fellángolt az erőszak, a rendőrök már éles lőszert is használtak." 

2019.10.06.

Ma reggel a Houston Rockets GM-je, Daryl Morey a Twitterjére egy képet posztolt, ami a hong kongi tüntetők/szabadságharcosok, nevezzék bárhogy, szimbólumát ábrázolta, nevezetesen ezt:

Erre válaszul a Kínai Kosárlabda Szövetség (továbbiakban CBA) megszakított mindennemű kapcsolatot a Houston Rocketsel. Ez azért is pikáns téma, mert a korábbi Rockets legenda, Yao Ming a szövetség vezetője. A gárda kínai szponzorai egyből megszakították az összes marketingtevékenységet. A kínai league pass szerű szolgáltatást nyújtó válalat felajánlotta a Rockets meccseire előfizető elvtársaknak ügyfeleknek, hogy ingyen átiratkozzanak más csapatra. Az összes médiumban még a helyét is eltüntették a texasi alakulatnak.

Ez azért lehet probléma, mert a Rocketsé a legnagyobb kínai rajongótábor Ming miatt. A tulajdonos dollármillióktól fog várhatóan elesni a merchandise termékek miatt, (azért mindenkit megnyugtatok, éhenhalni nem fog) a kínai karácsonyi mezek el fognak tűnni a repertoárból. Fertitta ki is adott egy közleményt, amiben elhatárolódik a klubb nevében a tweettől, de ez nem sokat segített a helyzeten. Az egyetlen megoldás jelenleg Daryl Morey kirúgása lenne, ami viszont az európai és amerikai drukkerek számára lenne negatív lépés.

2019.10.07.

A liga is elhatárolódott Moreytól, amire Rick Scott válaszolt. A szenátor szerint Adam Silver közleménye egy vicc és nyilvánvaló, hogy az NBA számára a profit többet ér, mint az emberi jogok. A kínai származású üzletember, Joe Tsai, aki a Brooklyn Nets tulajdonosa is közleményt adott ki, amiben maga nem foglal állást a hong kongi incidens mellett, viszont kiáll a szólásszabadságért és elismeri, hogy sok millió drukker lett megsértve.

Közben a csapat is adott ki közleményt, miszerint Daryl Morey állása nincs veszélyben. A csapat vezére, James Harden is posztolt, amiben bocsánatot kér a kínai szurkolóktól. 

A CBA törölte a Rockets G-ligás csapatának, a Rio Grande Valley Vipersnek a Kínában megrendezésre kerülő két edzőmeccsét.

2019.10.08.

Adam Silver és Yao Ming találkozót szervez. Silver azt mondta, reméli, hogy sikerül megegyezniük, viszont Ming most ideges, amit meg is ért. Szintén nyilatkozta, hogy a gazdasági következményei a dolognak máris szemmel láthatóak, viszont azt visszautasítja, hogy nem álltak ki Morey mellett. Szerinte az igazgatónak megvan a joga a szólásszabadsághoz. Ezt a kínai média rejtéjes okokból elvitatja. Szerintük a szólásszabadság egészen addig terjed, amíg nem veszélyezteti a nemzeti szuverenitást és a munkásosztály társadalom stabilitását. Mélységesen csalódottak Silver álláspontjával kapcsolatban. Ennek következményeként a kínai TV nem közvetíti a Nets Lakers elleni meccseit.

Közben Steve Kerrtől is megkérdezték az álláspontját az üggyel kapcsolatban, aki annyit mondott, hogy a játékosok és az edzők sem tudják, hova álljanak és ezt az egész helyzet a bizarr jelzővel írta le.

2019.10.09.

James Harden kiállt Adam Silver mellett. A játékos szerint a világon mindenkinek joga van a szólásszabadsághoz Mindenkinek el kell mondania a gondolatmeneteit, amivel lesznek akik egyetértenek és lesznek akik nem. Doc Rivers pedig a kínai média közleményére reagált. Azt mondta, hogy Amerikában nem végzik ki az embereket azért, amit mondanak, mindenki szabadon nyilváníthat véleményt, viszont ez nem jelenti azt, hogy mindenféle következmény nélkül.

A történetnek még nincs vége, a cikk frissül.


Megosztás:

Hozzászólások:

Írta: Vinton

Időpont: 2019-10-07 08:55:48

mekkora kapufa.....

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat