Erste Liga Power Rankings - 1

Erste Liga Power Rankings - 1

2020-09-12 16:22:12

Írta: Vinton

Végre valahára elérkezett ez a nap is, útjára indul az Erste Liga 2020/21-es szezonja, én pedig az MJSZ-hez hasonlóan egy kis előzetes rangsort próbálok felállítani.

Két év szlovákiai kitérő után visszatér a MAC csapata az Erste Liga küzdelmeibe, a HKB csapatával összegyúrták magukat, így idén ismételten 10 csapatos lesz a bajnokság, viszont reményeim szerint sokkal kiegyensúlyozottabb, mint a korábbi években.

10. Vasas

A Vasasnak ez lesz a harmadik szezonja a ligában, és továbbra is saját nevelésű fiatal játékosaira támaszkodnak. Nyáron volt egy kis para (nálam), sokáig nem volt egy bejelentett játékosuk sem, a tulajdonos/befektetői kör váltás után későn jelentek meg az első hírek konkrétan a csapatról, de úgy néz ki minden rendben. Néhány rutinosabb, akár komolyabb idegenlégiós igen csak elférne ebben a tehetséges társaságban, akiknek a rutin megmutatná a helyes utat kritikusabb pillanatokban.

9. Titánok

A bajnokság legfiatalabb átlagéletkorával a Titánok rendelkeznek, náluk nagyobb mozgás volt, mint a Vasasnál. Campbell távozása érzékenyen érintheti őket, pont / meccs átlagot hozott a kanadai csatár tavaly, aki most az ECHL-ben próbál szerencsét. Idén már három ETO nevelésű játékost is fel lehet fedezni a keretben, a kapcsolat még látványosabb lesz a két egyesület között, lesznek meccsek Győrben is és az együttes mezén megjelent a zöld szín.

8. Dunaújváros

Két éve totál leégtek, nem jutottak be a rájátszásba, ehhez képest tavaly egy hatalmas formajavuláson mentek keresztül az Acélbikák, alapszakasz negyedik helyezés után a felsőházban egészen a második helyig meneteltek, de az egyenes kiesés szakaszban az Újpest söpréssel küldte őket idő előtt pihenőre. A legnagyobb veszteség egyértelműen Somogyi Balázs távozása, és a felkészülési meccsek eddig sok jóval nem kecsegtetnek, a kispad igen csak rövidnek tűnik. Jelenleg meglepetés lenne számomra, ha a felsőházban harcolnának az Acélbikák.

7. Újpest

Tavaly nagyon nehezen indultak, majd egészen az elődöntőig szárnyaltak, igazi kétarcú csapat. Ez a kétarcúság pont az, ami miatt alapból nem tudom a legjobb négybe sorolni Őket így a szezon kezdetekor. Minden évben korrekt játékosállománnyal indulnak, megvannak a rutinos játékosok, akikre lehet támaszkodni, de valami mindig hiányzik. Virág Csaba személyében egy fiatal rutintalan vezetőedzővel vágnak neki a szezonnak, ez persze jól is elsülhet.

6. DEAC

Debrecenben is volt mozgás a holtszezonban, de értékeiket egyértelműen megtartották. Tavaly egy nagyon kiegyensúlyozott csapat benyomását kelltették, róluk egyre jobban a mérleg nyelve kép kezd kialakulni. A végső győzelemre még nem esélyesek, talán a legjobb négybe kerülés kisebb meglepetés lenne idén, de ha Ők akadnak valaki útjába, akkor az egyik legnehezebb ellenféllel találkoznak. A kapuban Hetényi Zoltán olyan stabilitást ad ennek a társaságnak, amit nagyon kevesen élvezhetnek, és ez akár idén is tovább röpítheti őket, mint a középmezőny.

5. Gyergyószentmiklós

Az előző szezon legjobb alsóházi csapata a Gyergyó volt, akik nyáron nagyon aktívak voltak, korábbi AHL és EIHL tapasztalatokkal bíró játékosokat szerződtettek, ami viszont szembetűnő, hogy ezek a játékosok már igen csak idősnek számítanak. Az EBEL-ből ismert, Fehérvár csapatát is megjárt finn Tero Koskirenta is Gyergyóban kötött ki. Nagyon kíváncsi vagyok meddig sikerül a tavalyi csapatot ezeknek a kiváló, de már „nagyon rutinos” játékosoknak repíteniük. A többiek igazolásait elnézve, idén is bejuthatnak az elődöntőbe, de a döntő talán még korai számukra.  

4. Brassó

A Brassó évek óta élcsapatnak számít az Erste Ligában, idén is jó csapattal indítanak, rendesen erősítettek a nyáron. Klempa és Valchar neve jól cseng a magyar és székely szurkolók fülében, most majd Radim esetében más is hangosan fog csengeni Csíkszeredában. A nem túl békés válás után az egyik legnagyobb riválishoz igazolt. Egy elődöntő könnyedén kijöhet idén, de a döntő számomra meglepetés lenne, bármilyen aktívak is Mihály Árpiék a háttérben.

3. MAC

Az idén visszatérő, HKB csapatával egyesülő MAC egyelőre megjósolhatatlan mire lesz képes, de a rengeteg válogatott játékos a soraiban tudó csapat biztosan nem a mezőny második felében fog kullogni, ha igen akkor nagyot fogok nézni. Idegenlégiósok nélkül saját utánpótlására és válogatott játékosaira támaszkodó csapat esetében a fiatalok teljesítménye fogja befolyásolni legjobban a helyezésüket. Két sorral végig tolni egy szezont öngyilkosság, ezt a Ferencváros már egyszer megtanulta. Számomra az lenne meglepetés ennyi válogatott játékossal, ha nem lennének Ők az elődöntő egyik szereplői.    

2. Csíkszereda

Évek óta a bajnokság végső esélyesei, minden évben top csapattal vágnak neki a küzdelmeknek. Hagyományőrző csapatról van szó, egyben tartották a hazai magot, kicserélték az idegenlégiót, Nyitráról és Notthinghamből erősítettek többek között, Minimum elődöntő, de a szokásos döntő ismételten összejöhet a Csíkszeredának, a bajnoki trófea egyik várományosai.

1. Ferencváros

Az amúgy is nagyon erős Ferencváros a nyáron még tovább erősödött, az egyik legnagyobb bejelentését Ők tették, leigazolták a NHL-ben 10. helyen draftolt Keaton Ellerby-t, aki Dorbirnból költözik Budapestre. De igazoltak játékost a KHL-ből illetve Dunaújvárosból is, Somogyi Balázs zöld mezbe öltözik. Minőségi idegenlégiósok távoztak vagy vonultak vissza, de úgy néz ki sikerült pótolni őket. Fodor Szabolcs érkezésekor a harmadik év volt betervezve a bajnoki címre, bár az előző kettőben is összejött, egyértelműen az egyik legnagyobb esélyese a sorozatnak a Ferencváros.


Megosztás:

Ez is érdekelhet:

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat