Bezár

RENDBEN
Dupla nulla

Dupla nulla

2019-02-23 19:55:21

Írta: CzipoAdam

A keddi BL nyolcaddöntők egyik meccsén sem esett gól és az internetet elöntötték a mémek. Most annak járunk utána, hogy miért nem szeretik az emberek a gól nélküli meccseket és a legfontosabb, hogy lehet-e jó egy meccs, ha egy gól sem esik.

Dupla nulla

Miért nem tudja értékelni az átlag szurkoló a 0-0-ás meccseket?

Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a megoldáshoz tisztázni kell, hogy miért is ül le egy átlagember meccset nézni. Alapvetően két fogyasztót különböztessünk meg, az egyik, aki irányítottan a kedvenc vagy egy általa kedvelt csapat meccsét ül le megnézni, a másik eset amikor semleges szurkolóként ül le valaki a tv elé. 

Az első esetben kijelenthető, hogy az ember elsődlegesen eredmény orientált és csak másodlagos szempont a meccs minősége, persze a legideálisabb eset az, ha a kettő párosul és a csapatunk egy 4-3-as meccset nyer. De az utóbbinál ez egész másképp működik, kezdve attól, hogy a BL az a sorozat, amit abszolút mértékben és arányaiban is a legtöbb semleges szurkoló néz. Egy semleges szurkolót, akinek a győztes kiléte nem fontos, a sok helyzet, direkt játék és persze a gólok tudják kielégíteni. 

 

A másik rákfenéjét a dolognak globálisan kell keresni, azzal, hogy a 21.században a világ felgyorsult nem lehet újat mondani, de ennek eredménye képpen az emberek mindennek a kvintesszenciáját akarják, a szirupot, a töménységet és apró gyors impulzusok által adni és kapni. Ez kiterjedt a sportokra is érdemes megfigyelni, hogy egy meccs nettó 95 perce alatt mennyit nézzük a tévét és mondjuk mennyit görgetjük a közösségi média különböző platformjait. Az emberek egyre kevesebb minőségi figyelmet fordítanak azokra a dolgokra, amiket csinálnak és tegyük hozzá, hogy ez az esti foci meccsel belefér, de például a gyereknevelésnél már kevésbé. Egy meccset pedig nem lehet úgy élvezni és érteni, ha csak a gólóknál és esetleg akkor nézünk fel amikor megemelkedik a kommentátor hangszíne. Egy valószínűleg viccesnek tűnő hasonlattal úgy lehet leírni mintha a gyerekünknek csak a szülinapján, a bizonyítvány osztásánál, a névnapjánál és az atlétika versenyének az érem osztásnál lennénk jelen. A közbeeső részeket kihagyjuk ezért nem is tudjuk hogyan jutott el odáig, miket oldott meg, milyen akadályokon lépett át és milyen nehézségei voltak az út során.

Sajnos ez a trend az amerikai major sportokra kezd hajazni, már, ami a szurkolókat illeti, mivel már csak az számít, hogy minél több gól, pont, kosár legyen és ezen kívül másnak nincs jelentősége.

 

A statisztikákat böngészve azt mondhatjuk, hogy a top 6 bajnokságban (top 5 + holland elsőosztály) a tavalyi szezonban átlagosan a meccsek 8%-a ért véget gól nélküli döntetlennel. Ez szezononként kerekítve 3 meccset jelent, tehát egyáltalán nem mondható gyakorinak. A hat bajnokság közül az utóbbi tíz évet figyelembe véve a Premier League-ben van a legtöbb ilyen meccs, de itt sem számottevő. 

Ha a döntetleneket nézzük és ezen belül a gól nélküli meccseket akkor sem kell elborzadni. Elmondható, hogy a nagy ligákban körülbelül minden negyedik meccs végződik döntetlennel.

A minőségi foci sosem a gólok számától volt minőségi és ez így is lesz, de ha valaki mégis erre vágyik akkor nyugodt szívvel ajánlom a katari ligát, ahol a meccsek 2/3-án legalább 3 gól születik.

 

Egy foci meccs olyan lehetőség amikor el lehet, sőt ajánlott is elveszni a részletekben.


Megosztás:

Hozzászólások:

Írta: Edelmann

Időpont: 2019-02-23 20:23:14

"utóbbi tíz évet figyelembe véve a Premier League-ben van a legtöbb ilyen meccs"

Nagytételben fogdtam volna az olaszra. :/

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat