Bezár

RENDBEN
Bírókról

Bírókról

2019-04-02 20:40:29

Írta: krisztian

Mivel lassan vége az alapszakasznak (csapatblogot pedig majd az alapszakasz végén szeretnék írni), ezért úgy gondoltam, hogy most egy teljesen más cikkel készülök.

Ez a téma már január óta érlelődik bennem, folyamatosan fogalmaztam magamban, hogyan valósítanám meg, de folyamatosan csak halasztottam, és most érzem úgy megtudom írni nektek ezt a vélemény cikket. Igyekszem teljesen objektívan kezelni a témát, de sajnos elég nehezemre fog esni. Mindjárt megértitek. Ma a bírókról szeretnék nektek írni, és az őket érintő kritikákról.

Az elmúlt két szezonban a bírók folyamatosan kapják a savazást, hogy rosszul fújnak, kamu faultokat adnak meg, vagy egyszerűen nem fújnak semmit tisztán látható szabálytalanságoknál. 
Első példaként James Hardent szeretném megemlíteni. James Hardenről tudjuk, hogy a liga egyik legerősebb dobójátékosa, illetve hogy kifogástalan betörésekre képes. James Harden egy borzasztóan okos játékos, mindent kihasznál azért, hogy ő jöjjön ki jobban. Ezt azzal éri el, hogy kihasználja az NBA kissé lyukacsos szabályrendszerét és a bírók tevékenységét. 
Januárban Bazska készített erről egy nagyon jó összegző videót, ez is motivált, hogy megírjam ezt a bejegyzést. Nem szeretném ugyan azokat elismételni, mint a videóban Bazska, aki szeretné azt megnézni.
Tehát amire kiakartam lyukadni, hogy nem teljesen a bírókkal van a baj, hanem a szabályrendszerrel. Gondolok itt például a dobócsel utáni beleugrásos +1 helyzetekre, vagy az olyan eurosteppekre  amikor a karokat szándékosan kinyujtva halad előre a játékos , azzal a reménnyel, hogy beleakad valaki. Nem kell mondani, ez igazságtalan, és kamu. Jelentsük ki, ezek kamu faultok ( Jó, a eurostep-el lehet vitatkozni, ezzel énis tisztában vagyok...). Az egész szabályzatot megkellene reformálni úgy ahogy van. Ha ez megtörténik, akkor lehet teljesen új bíró állományról beszélni, addig sajnos nem.

Azonban a bírók sem ártatlanok ebben a helyzetben. Nagyon gyakran azért fújnak faultot, csak mert 'mé ne. Vagy azért nem fújnak, 'há hogy, ott sem voltam. A bírók nem minden esetben pártatlanok, van hogy az otthoni együttesnek nem fúj be semmit, de a vendégnek mindent, vagy az éppen vesztésre álló csapatot kimélik meg a faultoktól.
De azt sem felejthetjük el, hogy nem egy bíró van pályán, hanem minimum kettő. Pont az ilyen helyzetek kiszűrésére, de ez sem lehet megoldás. Pár napja az Indexen megjelent egy cikk, ami egy NBA bíróval foglalkozik, aki sorra csalt el mérkőzéseket, ezt különböző módszerekkel, nyílván ebben a hamis fújások is népszerű eszközték jelentek meg. 

A cikk elején említettem, hogy próbálkozom az objektivitással, és minden oldalról megközelíteni a helyzetet. Azonban ez volt kosárlabdázóként nagyon-nagyon nehéz. 5 évig kosaraztam versenyszerűen, találkoztam nem egy szürreális fújjással. Az egyik ilyen helyzet pont most januárban történt. Iskolámmal voltunk egy kerületi kosárlabda tornán, ahol két nagyon fiatal bíró fújta a mérkőzéseket, mi sem értettük, hogy miért ilyen fiatalok fújnak. Nem is ezzel volt a baj, hanem amikor elkezdődött a meccs. 
Kezdődött egy olyannal, hogy az ellenfél játékos a földön guruló labdába belerugott, hogy én ne tudjam megszerezni. Mondtam a bírónak, hogy ez mi? "Semmi, nem történt semmi".
Máskor befújták a faultot, majd a két sporttárs nézett egymásra, hogy most mi történt, aztán elvették tőlünk a büntető lehetőségét. A meccs egészében ellenünk fújtak, de ígyis csak 3 pontra égtünk ellenük.
Természetesen tisztában vagyok vele, hogy ez nem egy vérre menő bajnoki meccs volt, viszont úgy gondoltam, hogy ezzel tudom érzékeltetni, hogy nem csak Amerikában vannak problémák a bírókkal.
 


Megosztás:

Hozzászólások:

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat